Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Karacs Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
4150 Püspökladány, Gagarin u. 2.
Tel.: 54/451-102; OM azonosító: 203030; Telephely kód: 031
E-mail: iskola@kfg.sulinet.hu
A hét
2019. október 17. csütörtök
Hedvig, Hédi

A katonaság, a tűzoltóság, a rendőrség és általában a rendészeti szakmák mindig nagy népszerűségnek örvendtek a fiúk körében, ám manapság egyre több lány is kipróbálja állóképességét, erejét, kitartását ezeken a területeken.

A BSZC Karacs Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája évek óta kínál belügyi rendészeti tagozatos képzést az erről a pályáról álmodó fiataloknak. Hogy még szélesebb körökben megismerhessék a diákok az ezeken a területeken dolgozók munkáját, mindennapjait, minden évben ősszel a Karacsos diákok - és most már a meghívott nyolcadik osztályosok - is az iskola keretein belül pályaorientációs bemutató napon vehetnek részt.

Idén szeptember 27-én gyűlt össze több száz diák, hogy a hivatalos megnyitót követően részt vehessen a katonaság, a rendőrség, a büntetés végrehajtás és a katasztrófavédelem tájékoztatóján az iskola aulájában, majd az említett szervek bemutatóira is sor került az udvaron. A program szokás szerint lövészettel egészült ki, majd zárásnak katasztrófavédelmi bemutató keretében a tűzoltóság munkatársai eloltottak egy égő tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyőt az iskola udvarán, végül pedig kutyás bemutatót tartottak a diákoknak a rendőrség és a nádudvari mezőőrség munkatársai. A programok érdekessége, hogy a gyerekek testközelből ismerhették meg a rendvédelmi szervek által használt eszközöket, például a tűzoltó fecskendőt és létrát, a szirénát, a tűzoltó autó belsejét, a rabszállító autót, a füstsátort, a rendőr motorokat, a rendőrök által használt pajzsot, a bilincset, és még ujj- és tenyérlenyomat vételére is volt lehetőség. Idén a kutyusok egyikét is meg lehetett simogatni, és a gazdája is szívesen válaszolt a záporozó kérdésekre.

„Mindenki nagyon jól érezte magát. Közelről betekintést nyerhettünk a rendészeti szervek munkájába. Megfoghattuk a fegyvereket, beülhettünk a tűzoltó autóba, láthattuk, hogyan dolgozik együtt a rendőr a kutyájával. A mindennapokban hasznosítható ismeretre tettünk szert, amikor az újraélesztés technikáját mutatták be. A próbababán kipróbáltuk, így talán az életben lesz bátorságunk alkalmazni. Köszönjük, hogy egy pár órára tagjai lehettünk a középiskola „nagy családjának”” – mondták a Petőfi Sándor Általános Iskola 8.a osztályosai a rendezvény végén.

Az első Rendészeti napot 2013-ban Forrainé Gasparik Erzsébet szervezte meg, Szabó László és Kiss Szilvia pedig a lebonyolításban segítettek. Az idei eseményt Kiss Szilvia, testnevelő tanár hangolta össze, aki immár második alkalommal szervezi ezt a nagy érdeklődésre számot tartó, valamennyi kollégát megmozgató, kiemelten népszerű őszi programot.

Máté Erzsébet

A rendezvények készült fényképek megtekinthetőek galériánkban.